Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, savurată zilnic de miliarde de oameni. În jurul ei s-au creat, din păcate, numeroase mituri legate de cofeină, impactul asupra sănătății, aciditate și multe altele.
1. Cafeaua de dimineață te deshidratează
Unul dintre cele mai răspândite mituri despre cafea este că aceasta te deshidratează. Deși cafeaua conține cofeină, care are un ușor efect diuretic, efectele nu sunt suficient de puternice pentru a provoca deshidratare, mai ales în cazul consumului moderat. Apa din cafea contribuie, de fapt, la aportul zilnic de lichide. Un studiu publicat în "American Journal of Clinical Nutrition" a arătat că, moderat, consumul de cafea nu afectează hidratarea corpului.
2. Cafeaua cauzează aciditate în stomac și probleme digestive
Mulți oameni asociază consumul de cafea cu aciditatea gastrică, arsuri la stomac sau alte probleme digestive, mai ales la cei cu stomacul sensibil. Deși cafeaua poate stimula producția de acid gastric, nu toată lumea experimentează simptome de aciditate după consum. Impactul cafelei asupra stomacului variază de la o persoană la alta. Un alt aspect important de luat în considerare este prăjirea boabelor. Cafeaua prăjită mediu sau intens poate avea un conținut mai scăzut de acizi iritanți decât cafeaua prăjită ușor. În plus, cafeaua Single Origin este adesea mai puțin acidă decât blend-urile, oferind o alternativă mai blândă pentru cei sensibili la aciditate.
3. Cafeaua provoacă dependență
Există o credință comună că dacă bei cafea în mod regulat, vei deveni dependent de ea, iar oprirea bruscă a consumului va duce la simptome de sevraj. Cofeina poate provoca o ușoară dependență fizică dacă este consumată în cantități mari și regulate, însă nu este comparabilă cu dependența cauzată de alte substanțe precum nicotina sau drogurile. Pot apărea simptome ușoare de sevraj, cum ar fi dureri de cap, oboseală sau iritabilitate, dar acestea sunt temporare și dispar după câteva zile. Pentru majoritatea consumatorilor, consumul moderat de cafea (1-3 cești pe zi) nu duce la o dependență problematică și poate face parte dintr-un stil de viață sănătos.
4. Cafeaua crește riscul de boli cardiovasculare
Un alt mit frecvent întâlnit este asocierea dintre consumul de cafea și riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială sau alte probleme cardiovasculare. Studiile contrazic această teorie. Consumul moderat de cafea nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. De fapt, în unele cazuri, cafeaua poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii datorită antioxidanților prezenți în boabele de cafea. În plus, cofeina poate crește temporar tensiunea arterială la unii oameni, dar acest efect este de scurtă durată și nu are un impact pe termen lung asupra tensiunii arteriale la cei care o consumă regulat. Totuși, pentru persoanele care au deja hipertensiune, este recomandat să consulte un medic înainte de a consuma cantități mari de cafea.
5. Cafeaua decafeinizată este complet lipsită de cofeină
Deși cafeaua decafeinizată conține mult mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită, ea nu este complet lipsită de cofeină. În general, o ceașcă de cafea decafeinizată conține în jur de 2-5 mg de cofeină, comparativ cu 95-200 mg dintr-o ceașcă obișnuită. Pentru majoritatea oamenilor, această cantitate de cofeină este nesemnificativă și nu provoacă efectele stimulante ale cafelei obișnuite, dar pentru cei foarte sensibili la cofeină, chiar și această cantitate mică poate avea un impact.